چند ماه پیش
یادداشتی نوشته بودم که با شرحی دربارهٔ بیت "مرا در منزل جانان چه امن عیش چون هر دم / جرس فریاد میدارد که بربندید محملها" شروع میشد. در ادامهٔ یادداشت و نیز در قسمت نظرات
آن یادداشت، در پاسخ به سئوال ساناز عزیز دربارهٔ شرح حافظ
مرحوم کاظم برگنیسی توضیحاتی داده بودم. مدتی بعد، چند دوست ایمیلاً(بله، ایمیلاً!) دربارهٔ شرح حافظ ایشان سئوال کرده بودند و گفته بودم که بزودی یادداشتی در این رابطه خواهم نوشت. این یادداشت البته دربارهٔ شرح حافظ کاظم برگنیسی نیست! آن را بعداً خواهم نوشت.
ماجرای تهیهٔ کتاب کمیاب حافظ برگنیسی سر درازی دارد و بنده هم صد البته نمیتوانم همهاش را بگویم! یادم میافتد به سکانسی در فیلم "دیوانه از قفس پرید" جک نیکلسون، که وقتی آن جوان را پس از شب خاصی که گذرانده بود، پرستار مجبورش میکرد "همهٔ آنچه اتفاق افتاده بود" را بگوید، جوان میگفت: "یعنی همهاش را بگویم!؟".
بله، امسال که ایران بودم بدلایلی به صرافت افتادم تا کتاب حافظ برگنیسی را تهیه کنم و ماجراهای جالبی هم "در ره منزل" این کتاب پیش آمد. شاید آخرین خوشاقبالی این راه، آشنا شدن بیشتر با آثار مرحوم برگنیسی بود، از جمله کتاب "حکیم خیام و رباعیات" ایشان که تحقیق و تعلیقی است مبسوط دربارهٔ خیام، شعرش، ریاضیدانیاش و فیلسوفیاش، همراه با صفحهآراییهای چشمنواز.
چند روز پیش در منطقهای بنام
The Valley of the Waters با این کتاب محشور گشتم. "فراغتی و کتابی و گوشهٔ چمنی" بقول حافظ. چیه این که الکی تعارف میکنیم "جای شما خالی"؟ هیچ هم جای شما خالی نبود! خلوتی بود "به کام و آرزوی دل".
خلاصه زمانی را با مشهدی
خیام نیشابوری سر کردیم. بعضی حرفهایش در حد یک سری شعار و تبلیغات بود، یک سری مغالطهٔ رندانه و بعضیهایش هم بیربط و شلوغپلوغ کردنهای فلسفی. مثلاً میگوید:
گویند بهشت با حور خوشست
من میگویم که آب انگور خوشست
این نقد بگیر و دست از آن نسیه بدار
آواز دهل شنیدن از دور خوشست
خوب، این ضربالمثل چه ربطی به سه مصرع قبلیاش دارد؟! "آواز دهل شنیدن از دور خوشست" برای جایی بکار میرود که چیزی از دور خوشایند بنظر بیاید ولی از نزدیک چندشآور. در این رباعی میگوید "حور و بهشت از دور که وعدهاش را میدهند خوب بنظر میرسد، ولی اگر نزدیکش بروی خوب نیست."! این حرف درست است؟! چرا از نزدیک خوب نباشد؟! منظورم این است که این ضربالمثل در این زمینهای که بکار برده تناسب ندارد. باید چیز دیگری استفاده میکرد.